Linie lotnicze Emirates zaprosiły na wspólne pieczenie świątecznych pierniczków. Zanim to nastąpiło, goście mogli posilić się daniami inspirowanymi kuchnią bliskowschodnią i polską.
Spotkanie odbyło się w warszawskim studiu kulinarnym Cook-Up i było okazją do krótkiego podsumowania minionego roku. Jak mówił Maciej Pyrka, dyrektor Emirates na Polskę, w tym roku linia przewiozła z Polski do Dubaju 150 tys. pasażerów, czyli prawie tyle co przed pandemią. Wrócił nie tylko ruch turystyczny, ale też biznesowy, bo wiele firm, także z segmentu małych i średnich, dostrzegło możliwość rozwijania się na rynku emirackim.
Impreza miała jednak charakter świąteczny. Na stołach pojawiły się smaczne dania, które jednocześnie miały przypominać polską wigilię i nawiązywać do smaków Bliskiego Wschodu. Można było zatem spróbować hummusu z polskiego grochu, warzywnej musaki z polskimi podpłomykami, wegetariańskich pasztecików i barszczu czerwonego z aromatem anyżu i cynamonu. Później przyszedł czas na wspólne pieczenie świątecznych pierniczków, które, jak na organizatora przystało, miały kształty różnych samolotów. MG