Jeden z nich polega na przeprowadzeniu inwentaryzacji gospodarstw agroturystycznych wraz z oceną, analizą ich sytuacji i potencjału. Projekt ma na celu oszacowanie dokładnej liczby i jakości agroturystycznej bazy noclegowej. Obecnie na obszarze regionu jest pond tysiąc różnych obiektów tego typu (kwater, domków, pokoi gościnnych, pensjonatów, hoteli), nie są jednak zewidencjonowane, co utrudnia ich promowanie wśród potencjalnych turystów.
Pilotaż inwentaryzacji zacznie się w połowie czerwca i potrwa do końca wakacji. Efektem inwentaryzacji ma być raport naukowy z kierunkami rozwoju i promocji turystyki wiejskiej w regionie.
Z dofinansowaniem KSOW PROT przeprowadzi też szkolenia dla kwaterodawców z rejonu Puszczy Augustowskiej, Knyszyńskiej, Białowieskiej, Suwalszczyzny i Doliny Bugu dotyczące tego jak promować swoje usługi z wykorzystaniem mediów społecznościowych i jak budować markę w agroturystyce. Szkolenia odbędą się na przełomie czerwca i lipca.
W ramach trzeciego projektu odbędą się tzw. spotkania z tradycją pt. "Smaki regionu" (przeprowadzi je Gminny Ośrodek Kultury w Czeremsze) w ramach których przeprowadzone zostaną warsztaty z tradycyjnego wyrobu masła, sera, pieczenia chleba, ciasta obrzędowego - korowaja. Będzie też konkurs kulinarny dla kół gospodyń i osób indywidualnych. MO