WYDARZENIE
Produkty tradycyjne a agroturystyka
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wraz z Instytutem Zootechniki Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach zorganizował konferencję pt. „ Agroturystyka jako alternatywa rozwoju produktu tradycyjnego” Celem wydarzenia była propagowanie idei rozwoju produktu tradycyjnego poprzez gospodarstwa agroturystyczne z wykorzystaniem ras rodzimych jako inspiracji do kreowania nowych produktów, zarówno dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jak i lokalnych producentów.
Otwarcia konferencji dokonał Dominik Pasek, dyrektor MODR. W dalszej części nastąpiła seria prelekcji, w której nakreślono łańcuch powiązań tradycji z kreowaniem wizerunku gospodarstwa poprzez produkt wysokiej jakości; przytoczono dobre praktyki w rozwoju produktu tradycyjnego; zaprezentowano przykład rodzimych ras wieprzowiny i drobiu jako źródeł surowców dobrej jakości do wykorzystania w agroturystyce i przetwórstwie. W części warsztatowej Piotr Lenart, koordynator Szlaku Kulinarnego Niech Cię Zakole, przeprowadził warsztaty dotyczące wykorzystania wieprzowiny i drobiu ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu. MO, foto MODR
2022-12-19 12:10:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»