Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


PATRONAT WT
Konferencja kulinarna

17 i 18 kwietnia odbędzie się konferencja Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego.




Data spotkania jest nieprzypadkowa, 18 kwietnia przypada Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. Ósme konferencja z cyklu kulinarnych spotkań organizowanych przez dr. Piotra Dominika w Szkole Głównej Turystyki Vistula w Warszawie. Tym razem będzie czerpała z praktycznych doświadczeń Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej (WFTA) i będzie miała zdecydowane praktyczne zacięcie stąd też po raz pierwszy pojawi się przy niej określenie FoodTrex Poland, a to za sprawą współpracy z Hubertem Gonerą z agencji landbrand, który współtworzy z dr. Dominikiem konferencje w nowym formacie.
Spotkanie ma dać impuls do wzrostu dla wszystkich tych miejsc w Polsce, które na poważnie myślą, żeby stać się destynacjami turystyki kulinarnej. Stąd organizatorzy zaprosili światowej klasy liderów branży turystyki kulinarnej.
Pierwszy dzień to unikatowa okazja do zaczerpnięcia wiedzy wprost ze źródła od praktyków z USA, Szwecji i Finlandii. Wystąpienia będą prowadzone w języku angielskim a organizatorzy zapewnią tłumaczenie symultaniczne.
Niekwestionowaną gwiazdą spotkania będzie Erik Wolf, w 2003 roku założył największą na świecie organizację  wspierającą i rozwijającą turystykę opartą o kulturę kulinarną i smaki miejsca World Food Travel Association (www.worldfoodtravel.org). Erik doradzał między innymi organizacją turystycznym w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii jest autorem przełomowych książek między innymi kultowych pozycji Food Travel the Hidden Harvest i Have Fork Will Travel. Od wielu lat jest niekwestionowanym liderem turystyki kulinarnej na świecie cytowanym miedzy innymi w CNN, New York Times czy Forbes. Efektem prac organizacji, której przewodzi Wolf są między innymi unikatowe w skali światowej raporty i badania nt. profilu psychograficznego turysty kulinarnego. Jest także gospodarzem kultowego podcastu EatWellTravelBetter dotyczącego turystyki kulinarnej. Erik podzieli się z gośćmi swoim doświadczeniem, przekaże bezcenne wskazówki jak rozwijać turystykę kulinarną oraz odpowie na pytania gości podczas sesji dyskusyjnej. A kto będzie chciał praktycznie popracować nad rozwojem oferty turystyki kulinarnej będzie mógł wziąć udział w warsztacie, którego współprowadzącym będzie Wolf. Wśród tegorocznych mówców pojawi się także charyzmatyczny Niclas Fjellström, globalny koordynator sieci Dziedzictwa Kulinarnego (culinaryheritage.net). Niclas jest związany z rozwojem sieci od samego jej początku. Opowie o tendencjach i zmianach, które obserwuje w modelach współpracy na linii dziedzictwo kulinarne a turystyka i promocja regionów. Przedstawi także najnowsze rozwiązania z kolebki sieci szwedzkiego regionu Skanii skąd pochodzi i gdzie wdraża ambitne, nowe projekty oparte o wina, cydry i destylaty pod nazwą WeDeCide. Niclas zdradzi szczegóły współpracy na niwie kulinarnej z takimi tuzami jak Absolut Vodka z jednej strony i mali lokalni przetwórcy i rolnicy z drugiej. Rzecz jasna po prezentacji możliwa będzie krótka dyskusja z ekspertem. Kolejną dawkę inspiracji dostarczą Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen, które reprezentują Fiński region Saimaa, który to mimo mroźnego klimatu będzie najgorętszym punktem na mapie turystyki kulinarnej Europy za sprawą działań realizowanych w ramach obchodów Europejskiego Regionu Gastronomii 2024 r (tastesaimaa.fi). Finki opowiedzą jak można profilować ofertę przeżyć turystyki kulinarnej czerpiąc odpowiedzialnie z dziedzictwa kulinarnego ale także kulturowego i przyrodniczego regionu. Jak można rozwijać się nie niszcząc i celebrując jakość nie ilość. Gościnie przedstawią również, mało znany w Polsce a doskonale sprawdzający się o lat w Europie format Europejskiego Regionu Gastronomii, który pozwolił wybić się na kulinarną niezależność np. Słowenii, która to świetnie wykorzystała swoją szansę nosząc ten tytuł w 2021 roku. Tradycyjnie po wystąpieniu goście będą mieli możliwość dyskusji z prezentującymi. Dla wszystkich poważnie myślących o wprowadzeniu turystyki kulinarnej do oferty swojego miasta, regionu, destynacji organizatorzy przygotowali 20 miejsc na warsztacie: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo z nastawieniem na zrównoważony rozwój i sukces. To będzie wyjątkowa sposobność do uporządkowania wiedzy nt. strategicznego, długofalowego procesu integracji zasobów lokalnych, aktywizacji interesariuszy, integracji narzędzi. Warsztat będzie kombinacją wiedzy i doświadczenia trzech ekspertów, którzy przygotowali program i wspólnie poprowadzą warsztat. Będzie to mix spojrzenia światowego, europejskiego i adaptacji do polskich realiów.
W pierwszym dniu konferencji, równolegle z warsztatem prowadzonym przez Erika Wolfa, po przerwie lunchowej tradycyjnie już konferencja będzie miejscem dynamicznej prezentacji referatów zgłoszonych i jak co roku stanie się bezcenną platformą wymiany poglądów nt. rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce. Ta część będzie prowadzona w języku polskim.
Kolejny dzień będzie prowadzony w języku polskim. Drugi dzień konferencji  rozpocznie się godzinną prezentacją oraz debatą na temat gwiazdek Michelin. Ta część programu zostanie poprowadzona przez Polską Organizację Turystyczną. Zastanowimy się nad magią i potencjałem znalezienia się w renomowanym przewodniku. Kolejny godzinny blok poświęcony będzie procedurom aplikacyjnym do UNESCO o wpisanie regionu lub określonych tradycji kulinarnych na Listę Niematerialnego Dziedzictwa. Pani Katarzyna Sadowska-Mazur, kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa postara się w swoim wystąpieniu przybliżyć proces wnioskowania zarówno na listy krajowe jaki listy UNESCO, przedstawi również ciekawe wpisy na reprezentatywnej liście UNESCO dotyczących kulinariów.
W godzinach wczesnopopołudniowych zaplanowany jest warsztat nt.: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną.
Podczas warsztatu Hubert Gonera z Landbrand przestawi potencjał rolników i przetwórców żywności jako nowej generacji ofert przeżyć turystyki kulinarnej w Polsce na przykładzie projektu BASCIL realizowanego w partnerstwie krajów nadbałtyckich.
Po przerwie będzie czas na drugą część prezentacji referatów zgłoszonych oraz dyskusja i podsumowanie konferencji.

Szczegółowe informacje: https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystka-kulinarna-na-rzecz-dziedzictwa-kulturowego.

2024-02-09 08:42:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Katarzyna Krawiczyńska, właścicielka biura Herkules Express w Słupsku  » więcej





Newsletter

»

Zamów newsletter