Otwarcie gastronomii w hotelach, opracowanie mapy drogowej dla przedsiębiorców w oparciu o trendy epidemiczne i lepsze wykorzystanie bonu turystycznego to główne tematy poruszone w czasie dzisiejszego (18.02.)spotkania branży hotelarskiej z wicepremierem Jarosławem Gowinem i Polską Organizacją Turystyczną.
W czasie wideokonferencji przedstawiciele branży zakwaterowania po raz kolejny przedstawili swoje postulaty. Na już domagają się otwarcia gastronomii w hotelach – to pomoże uniknąć sytuacji z poprzedniego weekendu, kiedy turyści kupowali jedzenie na wynos, by zjeść je na dworze. Skutki tego dotkliwie odczuły lokalne władze – takiej ilości śmieci dawno nie trzeba było sprzątać.
Kolejna kwestia to przygotowanie mapy drogowej dla biznesu – przedsiębiorcy chcieliby wiedzieć, czego mogą się spodziewać przy określonych wskaźnikach epidemicznych. Ta wiedza pomogłaby im lepiej planować działalność - teraz muszą do ostatniej chwili czekać na decyzję rządu odnośnie otwierania czy zamykania działalności.
Rozmowy dotyczyły też lepszego wykorzystania bonu turystycznego – hotelarze uważają, że powinien istnieć mechanizm zachęcający do wykorzystania go w miejscach mniej popularnych turystycznie.
Na spotkaniu nie padły natomiast deklaracje dotyczące utrzymania działalności operacyjnej hoteli lub ewentualnego ich zamknięcia. Na tę decyzję trzeba będzie jeszcze kilka dni poczekać. MG